Der er mange forskellige stresssymptomer, som opstår, når daglig stress ikke bliver håndteret, men får lov til at hobe sig op i kroppen.

Photo by Christian Erfurt on Unsplash
Du får her en liste over 10 meget almindelige stress-symptomer

1 Uro i kroppen, småspændinger og smerter

Det kan føles som om man hele tiden er lidt spændt eller ængstelig, som om man hele tiden venter udenfor eksamenslokalet. Efterhånden vænner man sig måske til det og har helt glemt hvordan det er. I ferier genopdager man måske hvordan det er ikke at have uroen i kroppen hele tiden. Med tiden bliver uroen til konstante muskelspændinger, som kan give smerter i muskler og led og hovedpine.

2 Løbske tanker især om fremtiden

Bekymringer og tanker, der kredser om at løse dine personlige problemer eller problemer på arbejdet kan komme til at fylde hovedet op på alle tider af døgnet. Både i løbet af dagen, om morgenen, når du skal sove eller hvis du vågner om natten. Mange oplever det som tankemylder og tankerne føles som om de er helt umulige at stoppe.

3 Let til gråd

Man kan opleve, at man pludselig bliver ked af det. Enten en lille smule, som man måske kun selv lægger mærke til. Eller mere voldsomt, hvor man faktisk får grådanfald. Det kan både være i situationer, hvor man har lettere til gråd end tidligere eller opstå som helt umotiveret gråd, hvor man ikke engang selv forstår hvorfor gråden kommer.

4 Irritation over småting

Måske lægger du mærke til, at du let bliver irriteret over din egen familie, kollegerne, chefen, andre trafikanter eller generelt mennesker, du møder. Du har egentlig ikke lyst til at være “så sur”, men har svært ved at ændre det? Med tiden giver det dig måske også dårlig samvittighed.

Photo by Icons8 Team on Unsplash
Bliver du let irriteret over småting? Det er et stress-symptom. Hvordan ønsker du at være?

5 Koncentrations- og hukommelsesproblemer

Har du sværere ved at koncentrere dig end tidligere? Kan du miste fokus i en samtale eller har du simpelthen svært ved at huske både simple og mere komplicerede ting?

6 Trykken for brystet og uregelmæssig eller kraftig hjertebanken

Det kan føles som om der er en klemme omkring brystet eller omkring hjertet. Pulsen kan i perioder være meget kraftig – eller pludselig føles det, som om hjertet slår dobbelt. Eller at hjertet springer et slag over. Det er meget almindelige fysiske symptomer, som kan være helt kortvarigt eller stå på i længere perioder.

7 Søvnløshed

Søvnløshed kan opstå af mange ting, og stress er selvfølgelig en af hovedsynderne til at man har svært ved at sove, at man vågner i løbet af natten eller at man vågner alt for tidligt og ikke kan falde i søvn igen.

8 Opgivenhed og mangel på overblik

I nogle sammenhænge kan man helt miste pusten mentalt, så man simpelthen opgiver. Det kan både være over arbejdsopgaver og aktiviteter derhjemme, som f.eks. at få ryddet op eller at få inviteret vennerne på besøg.

9 Svimmelhed og osteklokke fornemmelse

Svimmelhed kan være et stresssymptom. Det samme gælder fornemmelsen af at være inden i en osteklokke, eller at have en meget stram hat på.

Photo by Bermix Studio on Unsplash
At føle sig som en bedrager er en af de mest almindelige tanker, når man er stressramt

10 Tanker som “jeg er en bedrager” eller “der er noget galt med mig”

Tilbagevendende tanker om at man egentlig ikke er kvalificeret til sit job og faktisk bare er en bedrager, som chefen og kollegerne kan opdage hvert øjeblik det skal være. Tankerne er faktisk helt almindelig og rammer både hr og fru Jensen, topdirektører og stjernemusikere. Alligevel kan man efterhånden blive mere og mere overbevist om at tanken er sand.

Hvad skal jeg gøre?

For det første skal du vide, at du ikke er alene! Stress er uhyre almindeligt – og der er ikke noget galt med dig, hvis du har fået stress!

De fleste af stress-symptomerne er uskadelige og går heldigvis over, når stressen er væk. Men mange af symptomerne kan også være tegn på noget andet. Så hvis du har haft disse symptomer i længere tid bør du søge læge og få lægens bud på, om der kan være noget andet galt.
Det kan også give lidt ro at få at vide at symptomet i sig selv ikke er farligt nu og her. Men du skal naturligvis være opmærksom på, at det ikke kan vare ved.
Hvis du har langvarige stress-symptomer, skal du i gang med at fjerne stressen i dit liv.

Du kan få hjælp mange steder. Nogle læger er gode til at hjælpe med stress. Du skal dog ikke forvente, at du bare skal have en pille, der fjerner stress. Den pille findes ikke.

Måske kan du få hjælp på arbejdspladsen. Måske er der en stress-vejleder på dit arbejde. Måske kender du en kollega eller en ven, der har personlig erfaring med stress, som kan give dig gode råd. Det er en rigtig god idé at tale om det. Og det er en rigtig dårlig idé at undgå det. Det gør stressen værre.

Du kan også selv opsøge kurser i stressreduktion og stresshåndtering eller finde en stresscoach eller terapeut.

Desuden er der mange aktiviteter, der hjælper til at dæmpe stress: sport, afslappende fritidsaktiviteter, at være social med venner og familie. Nogle aktiviteter er dokumenteret effektive til at reducere stress, som f.eks. mindfulness og yoga.
Du behøver heldigvis ikke at være ekspert eller dyrke ovenstående intensivt, før du får effekten af stressreduktion.

Photo by Katee Lue on Unsplash
Yoga, meditation og mindfulness er dokumenteret effektive til at bekæmpe stress, selv efter få uger. Og du behøver kun at dyrke det på hobbyplan for at få fjerne stress.
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
LinkedIn
LinkedIn
Share